Maten og matopplevelsen

«Vil dere spise lunsj med oss på søndag?» Spørsmålet kommer fra vår italienske nabo, som alltid har tid til en prat, og vel så det… «Fritto misto – tradisjonell piemontesisk mat – rett borte i landsbyen» (Calamandrana Alta). «Hvor mange blir dere? – 9 – OK – vi er 15. Da blir vi 24. Vi sees!»

Måltidet er sentralt i Italia – italianerne spiser ikke for å leve, men «lever for å spise»: vivere per mangiare! Måltid, mat og drikke er også sentralt i vårt hus. Her skal vi ha tid, rom og muligheter til å planlegge, tilberede og nyte de gode måltidene.

mat

Fargene, smakene, tradisjonen og stoltheten finner du i alle kriker og kroker av Piemonte; et overflødighetshorn for den vin- og matglade. Det er enkelt, det er kortreist, det er lokalt – MEN kunnskap, kjærlighet og generøsitet – og ikke minst kvalitet – er det mye av. Du finner dette på rike matmarkeder, i utallige spesialforretninger og i et utrolig antall av fantastiske restauranter og spisesteder. Der du, råvarene og opplevelsene er i sentrum. Matfatet er fullt av frukt, grønt, kjøtt, fugl, til og med fisk, vilt, sopp, trøffel, nøtter, ost, ris – og selvsagt vin, som rammer inn mang en koke- og matopplevelse.

formaggio

I Cascina Gentile vil vi sørge for tid og rammer for å kjenne på dette livet – gi mer tid til livet – og nyte og oppleve de mulighetene som finnes i huset og i områdene i nærheten. Her vil vi ta tilbake tiden og nytelsen, skape kunnskap og opplevelser og bare være… være sammen med andre…

Test pizzaovnen!

Sett av en kveld til å utforske pizzaovnen! Begynn gjerne å fyre opp noen timer før du skal lage mat. Jo lengre tid du fyrer, desto lengre holder temperaturen. Start med å tenne opp et bål midt i ovnen. Ikke bruk papir, papp eller andre ting som kan sette smak eller inneholder giftstoffer – kun ved og fliser. Hold bålet ved like og ikke sprengfyr med en gang. Temperaturen vil stige jevnt og trutt. Døren inn til ovnen har vi ikke brukt. Når ovnen har kommet godt over 300 grader, er det tid for å lage mat! Mange ulike retter kan lages, men ovnen er en pizzaovn… 🙂 Nå skyver du resten av bålet og glørne bakerst i ovnen og til sidene. Du kan fremdeles legge på ved og la det brenne på sidene og bak hvis du ønsker å holde lenge på varmen. Vær bare oppmerksom på at det er lett å brenne den delen av pizzaen som er nærmest åpen flamme. Børst flaten i midten. Pizzaen skal legges direkte på denne steinen. Hvis du er oppe i 350 grader, skal det ikke mange minutter til før pizzaen er ferdig. Det er litt mindre hektisk hvis du har litt lavere temperatur.

pizzabaking

Ta dere god tid og lag mange forskjellige pizzaer. Lag deigen på størrelse med stekespaden. Vi har gode erfaringer med å steke pizzabunnen litt før vi legger på fyll. Med litt trening blir du raskt en mester i å lirke pizzadeigen av stekespaden og ned på steinen midt i ovnen. Følg godt med – den kan fort bli brent. Børst bunnen mellom hver pizza. Det er plass til flere pizzaer samtidig hvis du har mange munner som skal mettes. Velbekomme!

IMG_9786